Marzahn och Altlandsberg; DDR-betong, blomsterprakt och hästar

Det är lätt att ta sig fram på cykel längs de större genomfartsgatorna i östra Berlin – i allmänhet finns cykelbanor och gatorna är breda och raka.

En bra utgångspunkt för denna tur är stationen Warschauer Straße i stadsdelen Friedrichshain i östra Berlin.  För dig som enbart vill cykla genom östra Berlin eller enbart vill cykla ute på landet kan man cykla någon av delsträckorna – i så fall kan man ansluta till eller avsluta turen vid pendeltågsstationen Springpfuhl, eller tunnelbanans ändstation Hönow.  Hela turen är drygt tre mil lång och slutar vid pendeltågsstationen Hoppegarten öster om stan.

Vägbeskrivning på Google Maps

Karta på OpenCycleMap.org

Boxhagener Kiez

Warschauer Straße ligger i Friedrichshains klubbkvarter och är en naturlig samlingspunkt för internationella backpackers och musikälskare.  Cykelturen börjar norrut från bron.  Om man efter ett par kvarter svänger höger in på Grünbergstraße så korsar man sedan Simon-Dach-Straße och Boxhagener Platz. Dessa kvarter kallas Boxhagener Kiez, en innerstadsdel i förvandling.  (Kiez är ett nordtyskt dialektalt ord som betyder ungefär ”kvarter”, ”område”.) Kvarteret har under 2000-talet blivit en av de hippare stadsdelarna i Berlin, i takt med att gentrifieringsvågen gjort tidigare trendiga stadsdelar som Prenzlauer Berg så lyxrenoverade att studenter och andra på jakt efter billiga men spännande områden sökt sig vidare.  Konflikter mellan kvarterets boende, särskilt de äldre som bott här sen DDR-tiden, och festande ungdomar är vanliga men fortfarande inte avgjorda.  Kvarteret har med andra ord en blandad karaktär, med gamla hyreshus, parker, små antikaffärer och kvartersloppisar, men också modebutiker, studentbarer och gatuserveringar.

Om man cyklar ett par kvarter norrut till Frankfurter Allee, den breda infartsgatan ut mot de östra stadsdelarna, kan man sedan följa gatan österut in i stadsdelen Lichtenberg.  Norr om tunnelbanestationen Magdalenenstraße ligger det gamla Stasi-högkvarteret, som idag är en forskningsinstitution och museum, där man kan se hur DDR:s gigantiska övervakningsapparat fungerade.

Fortsätt över järnvägsbron vid stationen Lichtenberg och sväng så småningom vänster, norrut in på Rhinstraße vid spårvagnskorsningen.

Sväng sedan höger efter industriområdet in på Allee der Kosmonauten, ”kosmonauternas allé”.  I DDR var rymdfart och rymdforskning ytterst prestigefullt, och den förste DDR-kosmonauten, Sigmund Jähn, hyllades som en hjälte.  Christer Fuglesangs svenska mediebevakning var ingenting i jämförelse.  Känner du  igen namnet Sigmund Jähn kan det vara för att du sett filmen Goodbye Lenin, en varmhjärtad skröna om åren kring Tysklands återförening i Östberlins förorter.  Efter en järnvägsbro kommer man in i området Marzahn.

Marzahn, betong och trädgårdar

Alla tyskar känner till området Marzahn, som blivit det främsta exemplet på DDR:s bostadspolitik och betongarkitektur.  De långa breda avenyerna och gigantiska höghusen byggdes enligt dåtidens stadsbyggnadsideal, med punktbebyggelse och höghus, och öppna gårdar omkring husen.

Höghus i Marzahn.

Höghus i Marzahn.

Den vulgära rosaklädda TV-kultfiguren ”Cindy aus Marzahn” (påminner om Mia Skäringers roll Tabita från ”Mia och Klara”) representerar en slags karikatyr av förortens invånare.  Marzahns dåliga rykte uppstod åren efter murens fall på 90-talet, då många yrkesverksamma lämnade området för att söka lyckan i västra Tyskland.  Kvar blev många pensionärer, arbetslösa, socialt utsatta, nyanlända invandrare, och tomma hyreshus.  Faktum är att man fortfarande ser annonser på husväggarna här med ”lediga lägenheter, uthyres provisionsfritt” – det är mycket enklare att hitta ett billigt förstahandskontrakt i Berlin än i de svenska storstäderna, i alla fall om man är beredd att bo i förorten.  För många gamla västberlinare är förstås Marzahn lika avlägset som Pyongyang.

Om man fortsätter längs med cykelleden här rakt fram in i villakvarteren i Biesdorf får man helt plötsligt en annan bild av Östberlins förorter – här dominerar små villor istället, med många fantasifulla om- och tillbyggnader som tillkommit under senare år.  Ett eget hus var en dröm för många under DDR-epoken och många gjorde det mesta jobbet själva eller med hjälp av släkt och vänner.  Här och var ser man ett modernt flådigt kataloghus som fyller upp en liten tomt, vad som i USA skulle benämnas ett ”McMansion”, mitt bland de små egnahemsvillorna.  Sväng vänster vid Blumberger Damm och sedan höger in på Cecilienstraße.

Cykelleden svänger så småningom norrut efter en bro och följer där ån Wuhle.  Omkring ån ligger ett smalt grönområde.  Om du gör en avstickare förbi koloniområdet och kullen på vänstra sidan av ån kommer du till en park, Gärten der Welt, som är en stor trädgårdsutställning, med parklandskap från olika tidsepoker, stilar och länder.

Tillbaka på östra sidan av Wuhle kan man cykla ett par kvarter österut längs cykelleden tills man kommer till tunnelbanestationen Neue Grottkauer Straße.  Härifrån följer man lämpligen Hellersdorfer Straße österut utefter tunnelbanespåren ut genom förorten Hellersdorf, ända tills man kommer till tunnelbanans ändstation Hönow.  Nu lämnar vi staden Berlin, här börjar delstaten Brandenburg och landsbygden.

Från Hönow till Altlandsberg

Hönow är ett naturligt ställe att börja nästa deletapp av resan på.  Det finns en stor informationstavla och cykelkarta vid tunnelbanestationen med tips på resvägar för cykelturister som vill cykla österut genom landsbygden ut från Berlin, kanske lite inspiration till egna improviserade turer i närheten?  Dagens tur går mot grannstaden Altlandsberg.  Man kan följa cykelleden som börjar här åt nordost från tunnelbanestationen Hönow och sedan förbi en korsning och in i den gamla delen av byn Hönow.  Här finns fortfarande gamla 1800-talsgårdar och en liten bykyrka.  Kullerstenarna på gatan är genuina men inte så bekväma, lyckligtvis är sträckan över kullersten ganska kort.  Om man följer cykelledens skyltning och svänger österut vid slutet på bygatan kommer man ut på en välunderhållen, bekväm och vacker cykelled ut bland åkrarna.

Fortsätt över fälten och genom skogsdungarna, längs med cykelleden mot Altlandsberg, under motorvägen (Berlins stora ringled) och vidare ut genom åkerlandskapet.  Så småningom passerar man en hästgård, där det finns ett sommarcafé och möjligheter till en rast i den lantliga idyllen.  För en cyklist kanske det inte är hästsadlarna som lockar mest just nu.

Fortsätter man efter den skyltade cykelleden österut, rullar man så småningom in i staden Altlandsberg, Gamla Landsberg.  (Det finns en större stad, ”nya Landsberg” också, som numera ligger på andra sidan gränsen i Polen och heter Gorzów Wielkopolski på polska – en jättebra dagsutflykt med tåg från Berlin, för övrigt.)

Altlandsberg är en av många små medeltida städer i trakten omkring Berlin, som till skillnad från Berlin aldrig riktigt växte till sig utan förblev en obetydlig småstad.  Strax efter att man kommer in i staden ser man en portal på höger sida, där man kan cykla in.  Här ligger ruinerna av stadens kungliga slott, som brann ned på 1700-talet.  Idag finns förutom slottsruinerna en herrgårdsbyggnad från 1800-talet samt slottskyrkan och den gamla stadskyrkan kvar, med en liten utomhusutställning om stadens och slottets historia.  Har cykelturen varit varm och solig kan det vara skönt att söka lite skugga under stadskyrkans medeltida stenvalv ett tag.

Inne vid stadens torg ett par kvarter söderut ligger det vanliga småstadsutbudet av restauranger, bagerier och butiker.  Ett budgettips om du vill ha en billig lunch var som helst i Tyskland är att köpa en färdig macka på ett bageri – det är oftast betydligt billigare än caféer med bordsservering.

Cykelbutik i Altlandsberg med en alternativ inställning till skyltning.

Cykelbutik i Altlandsberg med en alternativ inställning till skyltning.

Utanför den gamla stadskärnan löper resterna av ringmuren genom en liten park.  Vi lämnar Altlandsberg via den gamla landsvägen mot Berlin åt sydväst, Berliner Allee.     Cykelbutiken på vänstra sidan av vägen ut från stan är en turistattraktion i sig – här har man nämligen dekorerat väggarna på den stora byggnaden genom att hänga upp cyklar, från marken upp till taket.

Neuenhagen, Hoppegarten och Dahlwitz

Sväng vänster in på vägen mot Neuenhagen, Neuenhagener Chaussee.  Om du fortsätter vägen rakt fram en bit så passerar du genom villaförorten Neuenhagen, med många stiliga gamla sekelskiftesvillor, vissa förfallna, andra prydligt renoverade.

Pendeltågsstationen Hoppegarten ligger i änden av gatan, till vänster om en järnvägsviadukt.  Detta är slutpunkten för denna cykeltur, men om du vill, kan du innan du ger dig tillbaka in mot Berlin ta en tur ner till galoppbanan på andra sidan järnvägen.  Hoppegarten är Berlins gamla anrika galoppbana, som under DDR-tiden tilläts förfalla, men som återupplivats under senare år. Vissa helger på somrarna anordnas galoppderby här i Ascot-stil, med praktfulla hattar och allt.

Det förfallna 1800-talsslottet i Dahlwitz, i slutet av Lindenallee några kvarter åt sydväst, kan också vara värt ett besök.  Slottet är under renovering men i den stora engelska slottsparken, anlagd av den berömde trädgårdsarkitekten Lenné, kan man besöka en utomhuskonstutställning och lokala kulturevenemang.

Slutligen; har du inte fått nog av cyklande och vill spara in pendeltågsbiljetten in till stan kan du härifrån exempelvis fortsätta åt sydväst, ner mot Köpenick och därifrån cykla in mot stan igen utefter floden Spree.

En kommentar

  1. […] Stadt på S-Bahnlinje 5, en bit öster om Altlandsberg, och går alltså att kombinera med delar av cykelturen från östra Berlin till Altlandsberg om man vill göra en längre utfärd och börja cykla redan i Berlin.  Tänk på att kontrollera […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: