Berlin från öst till väst, från Alexanderplatz till Olympiastadion

Denna cykeltur är en bra introduktion till de stora klassiska sevärdheterna i Berlin, för dig som är i Berlin första gången och vill se mycket av staden på en halvdag eller heldag.  Cykelturen går från kvarteren omkring Alexanderplatz och västerut genom Tiergarten och Charlottenburg till Olympiastadion.

För 20 år sedan var det ganska oklart vad man egentligen menade med begreppet ”Berlins centrum”.  Det fanns två centrum, även när muren tagits bort.  När jag besökte Berlin i mitten på 90-talet var Mitte och Prenzlauer Berg fortfarande till stora delar nedgånget och förfallet, Kurfürstendamm var fortfarande stadens självklara kommersiella och kulturella hjärta och i mitten mellan öst och väst där muren hade stått fanns egentligen bara ockuperade rivningshus, byggarbetsplatser och ödetomter.

En underhållande bok att läsa om denna tid i Berlin är Wladimir Kaminers bästsäljare Russendisko (Ryssdisko på svenska, Russian Disco på engelska), som egentligen är en samling tidningskrönikor med Kaminers absurda vardagsupplevelser och rövarhistorier från 90-talets östra Berlin.   Den har också filmatiserats häromåret.

Vägbeskrivning på Google Maps

Cykelkarta på OpenCycleMap.org

Det äldsta Berlin

Vi börjar vid det allra äldsta Berlin och utgår från stationen Alexanderplatz.  Följ järnvägen åt sydost och korsa trafikleden Grunerstraße som går under järnvägsviadukten.  Ett kvarter åt höger längs med Grunerstraße ligger en kyrkoruin, det medeltida franciskanerklostret.  I klosterbyggnaden fanns sedan 1500-talet en känd klosterskola där bland andra Otto von Bismarck utbildades.  Klostret bombades sönder under andra världskriget.

Om du svänger vänster före kyrkoruinen och följer gatan Littenstraße ser du på höger sida en gammal tegelmur.  Detta är Berlins medeltida stadsmur, och ett av mycket få ställen där man faktiskt kan ana något av det äkta medeltida Berlin.   Just i dessa kvarter följer gatubilden fortfarande det medeltida gatunätet, och här kan man ana något av medeltidens trånga gränder och höga kyrktorn som stack upp över ett gytter av små borgarhus.  Berlin ligger vid en fors och ett naturligt vadställe över floden Spree, och här grundade man på 1200-talet en befäst stad och handelsplats.  Då var Berlin gränstrakter mellan tyska och västslaviska adelsmän som slogs om kontrollen över den del av Tyskland som idag kallas Brandenburg.

Många städer grundades av tyska bosättare, som slog sig ner på erövrad mark där det oftast redan fanns en slavisk bosättning, och därefter uppförde riddarborgar och befästa städer.  Berlin är alltså inte ett tyskt namn från början utan ett slaviskt. Ortnamn på -ow, -itz, med mera, är ofta slaviska från början och är typiska för denna del av Tyskland.

Det är inte helt klart varifrån namnet Berlin kommer ursprungligen, men de flesta språkhistoriker lutar åt att det har något med det slaviska namnet på träskmarkerna vid Spree att göra.  Att det har något med björnar att göra (Björn heter Bär på tyska) är förmodligen bara en folklegend, även om stadens symbol senare blev björnen.

Åk tillbaka upp till den stora trafikleden Grunerstraße och följ den ett kvarter förbi klostret, korsa sedan gatan vid Spandauer Straße mot den stora röda tegelbyggnaden på andra sidan, som är Berlins rådhus.  Här håller Berlins borgmästare och senat (delstatsregeringen) till.  Fortsätt Spandauer Straße upp mot Alexanderplatz.

På vänster sida ser du ett kvarter av moderna betongbyggnader med fasader i gammaldags stil.  Detta är Nikolaiviertel, som är ett slags utomhusmuseum från 1980-talet där man försökt återskapa en del av det medeltida Berlin.  Kvarteret har en blandning av ursprungliga och moderna byggnader som anlagts runt Berlins äldsta kyrkobyggnad, Nikolaikyrkan, som numera är en filial till stadsmuseet.  I kvarteret finns flera restauranger, butiker och små museer, och utefter kajerna ner mot vattnet finns flera bevarade ståtliga palatsfasader.  Ett museitips är Knoblauchhaus, som är ett gammaldags inrett borgarhus från början av 1800-talet.

Vi fortsätter Spandauer Straße norrut över Alexanderplatz.  Till höger ser du nu Neptunbrunnen, en fontän som från början stod framför Berlins slott, och naturligtvis TV-tornet, som inte går att missa.  Om vill besöka TV-tornet kan jag rekommendera att förköpa biljetter eller boka restaurangbord på tv-turm.de, det är ofta lång kö under turistsäsongen annars.  Alexanderplatz är den centrala samlingspunkten i östra Berlin, med stora öppna ytor och höghus som inramning.  Den gamla Mariakyrkan med sin Lutherstaty ligger helt i skuggan av TV-tornet (365 meter högt).

Hackescher Markt och området Scheunenviertel, idag nöjes- och shoppingkvarter, ligger norr om Alexanderplatz.  Berlin var under medeltiden inte någon stor stad, utan hela stadens område rymdes inom kvarteren mellan franciskanerklostret och den norra stadsporten vid Hackescher Markt.  Dessutom var det ursprungliga Berlin bara en av två städer på var sin sida av Spree; på andra sidan Spree  låg staden Cölln, som var en självständig stad.  Att så lite av den gamla innerstaden finns kvar idag beror på att det mesta förstördes under andra världskriget, och resten revs av DDR-regimen med endast några få undantag.

Västerut längs Unter den Linden

Men, vi håller oss kvar vid Alexanderplatz och svänger istället vänster ner mot floden, över bron.  DDR-museet som ligger vid kajen här är ett bra museum för dig som vill veta mer om vardagstillvaron i Östtyskland före 1989.  På andra sidan bron ligger på höger sida Berlins stora domkyrka, och på vänster sida en stor öppen byggarbetsplats.  Här håller man på att bygga upp Berlins stadsslott, som förstördes under kriget, och i den futuristiska boxen som står intill byggplatsen kan man lära sig mer om projektet.

Ön som vi är på är UNESCO-världsarv och kallas Museumsinsel, efter de många museerna som byggdes här under 1800-talet och början av 1900-talet. Vill man besöka något av de populära museerna Neues Museum, med den berömda Nefertitestatyn från forntidens Egypten, eller Pergamonmuseum, med det stora antika Pergamonaltaret och Ishtarporten från Babylon, kan det vara bra att förboka (här) så slipper man köa för biljetter.

Efter domkyrkan kommer Lustgarten, den gamla slottsträdgården, på höger sida, där gräsmattorna brukar vara fulla med ungdomar och utmattade turister en vacker dag, och sedan fortsätter man in på paradgatan Unter den Linden.  Unter den Linden anlades som en paradgata fram till slottet under 1700-talet, och omkring den ligger många av Berlins historiska byggnadsminnen.  Just nu är den en enda stor byggarbetsplats och väldigt trång för trafik, eftersom man håller på att gräva en ny tunnelbanelinje under gatan. Om man har bråttom rekommenderar jag att man håller ögonen på trafiken för att inte bli tacklad av en buss, eller så kan man leda cykeln och ta en lugn promenad längs trottoaren eller promenadstråket i mitten istället. Av de berömda lindarna är det många som har avverkats för tunnelbanebygget.

Det stora rosa huset på höger sida är Zeughaus med Tyska historiska museet, ett jättemuseum där man kan tillbringa en hel dag.  Mellan Zeughaus och kanalen finns en liten konst- och antikloppmarknad på helgerna. Därefter följer den tempelliknande byggnaden Neue Wache, idag ett officiellt monument över offer för krig och förtryck.  På vänstra sidan ligger den gamla kungliga operan, just nu under renovering, och på höger sida ligger den palatsliknande huvudbyggnaden för Humboldtuniversitetet, Berlins gamla universitet med hela 29 nobelpristagare, där bland andra Bröderna Grimm och Albert Einstein undervisat.

På torget mittemot universitetet, Bebelplatz, finns ett minnesmärke inbyggt under stenläggningen, över det bokbål som nazisterna anordnade här 6 april 1933, den kanske mörkaste dagen i universitetets historia.  Berlins universitet splittrades i två när Berlin delades och universitetet hamnade i DDR.  Berlins största universitet, Freie Universität, ligger utanför centrum i förorten Dahlem väster om centrum, och startades i protest mot kommunistpartiets ideologiska styrning av undervisningen på Humboldtuniversitetet i det ockuperade Berlin.

Efter universitetet följer Berlins statliga bibliotek, också under renovering, som är Tysklands viktigaste forskningsbibliotek med många unika bokskatter i sina samlingar, bland annat många av Mozarts, Bachs och Beethovens viktigaste originalmanuskript.  Guggenheimmuseet mittemot är ett litet men populärt konstmuseum.

Korsningen Friedrichstraße/Unter den Linden är i vanliga fall en av stadens livligaste korsningar, där man just nu bygger en tunnelbanestation.  Omkring Friedrichstraße har ett modernt shoppingkvarter uppstått.  Åt höger längs Friedrichstraße ligger kulturvaruhuset Dussmann och den centrala pendeltågsstationen Friedrichstraße, åt vänster ligger torget Gendarmenmarkt och Checkpoint Charlie.  Vi fortsätter istället rakt fram, mot Brandenburger Tor som skymtar fram längre ned på gatan.  På vänster sida passerar vi den pampiga ryska ambassaden, den f.d. sovjetiska ambassaden i DDR.

Torget Pariser Platz framför Brandenburger Tor är historisk mark, och torget med Brandenburger Tor låg i Berlinmurens ingenmansland 1961-1989.  Nyligen höll Barack Obama tal på torget framför Brandenburger Tor, som förste amerikanske president öster om den tidigare Berlinmuren.  Idag är torget oftast fullt av hästdroskor, gatuartister, souvenirförsäljare och många, många turister.  Undvik att försöka äta på caféerna eller restaurangerna häromkring, det är oftast väldigt trångt och dyrt.

Om du tittar bakom dig till vänster ser du hotell Adlon, Berlins mest berömda historiska lyxhotell, som förstördes i andra världskriget men senare restaurerats.  I modern tid är det bland annat känt för incidenten när Michael Jackson visade upp sitt barn vid balkongen till en av lyxsviterna på hörnet ut mot torget och såg ut att tappa det.

Genom Tiergarten

Vi rullar nu framåt genom Brandenburger Tor, Berlins mest kända byggnadsverk.  Den byggdes som en monumental stadsport till Berlin, och ovanpå porten står Quadrigan, en staty av segergudinnan Nike.  Vi lämnar alltså här det gamla historiska centrum i Berlin och rör oss mot de modernare delarna av innerstaden i väst.

Quadrigan togs som krigsbyte av Napoleon 1806 och när den sedan återbördades till Berlin 1814 blev den en viktig symbol för Preussens seger över Napoleon.  Järnkorset, symbolen som segergudinnan bär på sin lans, är en gammal preussisk militär orden som härstammar från Napoleonkrigens tid, och fortfarande använder det tyska försvaret det som sin symbol.  Det är alltså i första hand en militär symbol, inte en nazistisk, även om korset kom att förknippas med och användas av nazisterna under andra världskriget.

I gatan på andra sidan Brandenburger Tor finns en markering där Berlinmuren tidigare gick. Efter att man åkt ut genom Brandenburger Tor kan man om man vill göra en avstickare ett kvarter söderut till Förintelsemonumentet, monumentet över de judiska offren för nazisternas folkmord.  Tänk på att detta är en minnesplats, och följ ordningsreglerna, så slipper du få en tillsägelse av säkerhetsvakten.

Bakom Brandenburger Tor sträcker den långa gatan Straße des 17. Juni ut sig rakt genom Tiergarten mot monumentet Siegessäule.  Här anordnas ofta olika utomhusevenemang så gatan är ofta avspärrad för trafik.  Vi åker istället ett kvarter norrut från Brandenburger Tor, till Riksdagshuset.

Riksdagshuset

Riksdagshuset

Riksdagshuset är sedan 1999 säte för Tysklands federala parlament, Bundestag.  Ursprungligen byggdes det som säte för det kejserliga Tysklands riksdag, och brann under oklara omständigheter 1933 i samband med nazisternas maktövertagande.  Branden användes som förevändning för nazisterna för införandet av undantagslagar, då en kommunist, Marius van der Lubbe, dömdes för branden.  Byggnaden renoverades provisoriskt och användes som museum efter kriget.  Efter återföreningen 1990 bestämdes att förbundsdagen skulle flytta till Berlin från den dåvarande huvudstaden Bonn, vilket den också gjorde 1999.  Idag kan man gå in gratis och åka upp i den magnifika moderna glaskupolen som byggdes på 90-talet, men förhandsbokning (här) krävs av säkerhetsskäl.

Om du svänger vänster vid Riksdagen och sedan höger efter det stora öppna fältet in på Willy-Brandt-Straße åker du förbi ett fyrkantigt tvättmaskinsliknande hus med ett stort runt glasfönster i mitten, Bundeskanzleramt.  Här ligger kontoret för Tysklands regeringschef, förbundkanslern Angela Merkel, och här sammanträder Tysklands regering. Forsätt runt Bundeskanzleramt och ner till flodens strand, där det går en cykelväg.

På andra sidan floden ser man Berlins stora glasklädda centralstation, som byggdes till Fotbolls-VM 2006.  Den är fortfarande inte helt klar. Man fuskade nämligen och hoppade över en del av taket för att bli klar i tid, och nu planeras att man eventuellt tillfälligt ska stänga stationen för att kunna bygga klart taket, så att förstaklasspassagerarna på Deutsche Bahn inte ska behöva stå i regnet och vänta.

Om du cyklar västerut längs floden ser du vid vackert väder antagligen många turistbåtar på Spree, och även många solbadare vid stranden.  På vänster sida ligger Världskulturhuset, Haus der Kulturen der Welt, med olika tillfälliga utställningar och ett populärt café.  Forsätt längs stranden och upp på John-Foster-Dulles-Allee tills du kommer till ett vitt slott med beväpnade vakter posterade framför.  Detta är Schloss Bellevue, presidentpalatset för Tysklands förbundspresident Joachim Gauck, där han har sitt kontor och officiella mottagningar.

Här kan det vara på sin plats att förklara lite om tysk politik.  Tyskland är för det första en federal stat, ungefär som USA, med 16 delstater, staden Berlin är en av dem.  Tysklands federala regering leds av förbundskanslern, alltså Angela Merkel, och det är hon som är regeringschef och har den största politiska exekutiva makten i Tyskland.  Men precis som i Sverige finns det även en statschef.  I Sverige är det kungen, i Tyskland var det fram till 1918 kejsaren, men när kejsaren avsattes i revolutionen 1918 blev Tyskland republik, och presidenten fick överta kejsarens roll som statschef.

När Förbundsrepubliken Tyskland, alltså det som då kallades Västtyskland, bildades valde man att begränsa presidentens makt, och alltså är förbundspresidenten inte någon mäktig president som i Frankrike eller USA, utan en ganska maktlös tjänsteman som mest håller tal och skakar händer.  Men han ses ofta som något av en landsfader, och de två senaste tidigare presidenterna har fått avgå när de inte lyckats leva upp till förväntningarna på presidenten som moraliskt rättesnöre och partipolitiskt oberoende.  Nuvarande presidenten, Joachim Gauck, har ett förflutet som präst och tidigare chef för den statliga myndigheten som hanterar de mycket känsliga frågorna om hur Stasi-arkiven ska förvaltas, och han sågs därför som en lämplig moralisk förebild när han valdes 2012.

Siegessäule

Om du svänger vänster vid slottet Bellevue kommer du snart fram till Siegessäule, segerkolonnen med den gyllene statyn på toppen, som står mitt i stadsparken Tiergarten.  Också denna kolonn är ett minne av Preussens militära segrar.  Fram tills för några år sedan hölls technofestivalen Love Parade häromkring, men den är numera nedlagd.  Kolonnen är nyrenoverad och går att klättra upp i för att få en imponerande utsikt över hela Berlins innerstad.En liten bit söderut, precis vid kanten av parken, ligger den svenska och de nordiska ambassaderna, vilket ju alltid kan vara bra att veta om man behöver förnya passet eller liknande.  Ambassadens lunchrestaurang är för övrigt öppen för allmänheten på vardagarna och är ett prisvärt lunchställe.

Vi fortsätter vår cykeltur västerut längs cykelbanan på Straße des 17. Juni, och kommer snart till slutet på parken vid en järnvägsviadukt.  Sväng vänster in i parken före järnvägen och följ cykelvägen längs med järnvägen och över kanalen.

Kurfürstendamm och Charlottenburg

Nu kommer vi fram till Bahnhof Zoo, den legendariska före detta centralstationen för Västberlin.  Här ligger Berlins zoo, Zoologischer Garten, och på andra sidan stationsbyggnaden ligger Berlins fotografiska museum.  Berlins zoos stora publikdragare under senare år, isbjörnen Knut, dog tyvärr tragiskt härom året, sörjd av många Berlinbor, men många andra djur finns naturligtvis att titta på inne på Zoo, även isbjörnar.

Gör en liten sväng åt vänster nerför Hardenbergstraße till Breitscheidplatz, med kyrktornet Gedächtniskirche i mitten.  Gedächtniskirche är en kyrkoruin från andra världskriget, som behållits som minnesmärke över krigets förstörelse i Berlin.  Nu står vi mitt i City West.  Härifrån leder gatan Tauentzienstraße ned åt sydost, mot varuhuset KaDeWe och Schöneberg.  Åt sydväst börjar den långa paradgatan Kurfürstendamm, fortfarande Berlins mest fashionabla adress med många modebutiker och flotta kontor i gamla sekelskifteshus.  Fortfarande är också Kurfürstendamm och Tauentzienstraße Berlins shoppingkvarter nummer ett, även om de nya shoppingkvarteren i innerstaden tagit en del av marknaden.

Husen häromkring i stadsdelarna Charlottenburg och Wilmersdorf byggdes som en helt ny stadsdel i slutet av 1800-talet, ungefär som Östermalm i Stockholm, med breda avenyer och stora paradvåningar, och hit flyttade stora delar av Berlins överklass.  Ända sedan dess har området haft en överklasstämpel, men också fått se mycket av samhällets baksida, i form av drogmissbruket och tiggeriet som florerar omkring Bahnhof Zoo och Breitscheidplatz.

Cykla tillbaka längs Hardenbergstraße och fortsätt åt nordväst, längre in i stadsdelen Charlottenburg.  På högra sidan passerar du campus för Berlins konstuniversitet och Berlins tekniska universitet, så detta är studentkvarter, med flera små billiga backpackerhostel och caféer.  Fortsätt rakt fram vid rondellen, in på Otto-Suhr-Allee.  Häromkring kan man även se lite av det internationella Charlottenburg.  Många rysktalande immigranter har sedan länge bott i dessa delar av staden, och en stor inflyttningsvåg kom till Berlin under åren efter murens fall.  Om du fortsätter rakt fram längs gatan kommer du så småningom till ett stort slott, Schloss Charlottenburg.

Barockslottet Charlottenburg är det bäst bevarade och ståtligaste av de kungliga slotten i Berlin, byggt på 1700-talet.  Området omkring slottet är ett av Västberlins museikvarter, med flera historiska museer och konstmuseer i slottet och i kvarteren söder om slottet på andra sidan gatan.  Cykla ned till floden på högra sidan om slottet, och följ sedan floden västerut in i slottsparken.  Om man svänger in i parken mot den centrala dammen kan man få en ståtlig utsikt över slottet genom parken.

Från slottsparken kan man forsätta västerut efter en smal stig längs med floden, genom grönskande koloniträdgårdsområden, ända tills man kommer uppför en backe till gatan Wiesendamm.  Sväng höger in på Spandauer Damm och sedan vänster efter järnvägsviadukten, in på Rominter Allee som leder uppför en backe.

Olympiastadion

Olympiastadion

Olympiastadion

I slutet av gatan kommer du till Olympischer Platz, ett stort torg framför Berlins Olympiastadion, uppförd 1936 för Berlin-OS under nazistdiktaturen.  Idag är stadion hemmaarena för fotbollslaget Hertha BSC och i praktiken Tysklands viktigaste nationalarena för fotboll, med 76 000 åskådarplatser.  Om du fortsätter längs med vägen runt arenan till den västra sidan kommer du till klocktornet, där en utställning om Berlin-OS och Berlins idrottshistoria finns.

Intill klocktornet ligger ingången till Waldbühne, en stor utomhuskonsertscen som används flitigt för stora arrangemang på somrarna.  Bland annat gör Berlinfilharmonikerna en bejublad sommaravslutningskonsert här varje år, som är för Berlin vad nyårskonserten är för Wien och Last Night of the Proms är för London.  På slutet spelas alltid Berliner Luft, ett operettstycke som blivit delstaten Berlins nationalsång.  Berliner Luft var också ett av den svensk-tyska primadonnan Zarah Leanders paradnummer.

Här slutar turen för dagen.  Vid Olympiastadion kan man ta pendeltåget tillbaka in mot centrum, eller cykla tillbaka österut längs med huvudgatorna in mot stan, genom den fashionabla stadsdelen Westend.

Vill du förlänga cykelturen lite kan du fortsätta en bit västerut till, in i stadsdelen Spandau, en gammal medeltidsstad med ett stort fästningsmuseum och en gammal innerstadskärna värd ett besök.  Eller så kan du ta en cykeltur in i Grunewald, den stora skogen väster om Berlin, kanske upp på Teufelsberg som är ett av Berlins högsta berg, med en övergiven radaranläggning från kalla kriget vid toppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: