Här finns cykelbutiker i Berlin

Hur hittar man till en bra cykelbutik i närområdet?  Jo, man kan naturligtvis använda Google Maps eller liknande tjänster, till exempel Qype där det ofta finns ganska detaljerade recensioner.

Eller så tar man bara fram OpenCycleMap, där alla cykelbutiker i Berlin (och det är många) finns tydligt markerade med stora gula symboler.  Lätt att hitta!

Av uppenbara skäl kan jag naturligtvis inte recensera cykelbutiker i hela stan- det finns alldeles för många och jag har bara köpt cykel en gång i Berlin, så jag kan inte själv jämföra med särskilt mycket.

Allt jag kan säga är att det lönar sig att kolla runt lite när man ska köpa cykel, för det finns många butiker och konkurrensen är stor.  Olika cyklister har ju också väldigt olika behov, så jag låter det vara osagt vem som passar dig bäst.  Till exempel har man ju oftast ingen nytta av gratis service om man bara ska vara i Berlin max några veckor.  Jag gjorde så att jag gick runt mellan butiker i Kreuzberg, där det finns väldigt många cykelaffärer, och helt enkelt jämförde, både bland bättre begagnat och nya cyklar, tills jag hittade något som verkade prisvärt.  Många butiker har även uthyrning.

När du köper en begagnad cykel kan det vara bra att tänka på att cyklar enligt lag måste ha följande utrustning i Tyskland, annars kan du i princip få böter, även om det naturligtvis ofta bryts mot reglerna.  Alltså, om en begagnad cykel inte uppfyller dessa krav kan det vara skäl att pruta på priset – i så fall kan den nämligen behöva renovering för att bli laglig.

 • Bromsar: två stycken oberoende bromsar, alltså både fram- och bakbroms eller både hand- och fotbroms.
 • Ringklocka
 • Framlyse, ej blinkande.  Rött bakljus som måste lysa även när du stannar cykeln tillfälligt.  Fram tills nu har lagen sagt att man måste ha generator på cykeln, men numera tillåts även batterilyse, även om cyklar ofta säljs med generator i Tyskland.  Du behöver inte ha cykellyset på i dagsljus vid goda siktförhållanden.
 • Reflexer fram och bak, får monteras på lyktor eller pedaler.  Sidoreflexer på hjulen, minst två på varje hjul.
 • Racingcyklar behöver inte uppfylla alla utrustningsregler, men måste alltid ha belysning och reflexer som andra cyklar på natten. En racingcykel definieras som
  1. lättare än 12 kilo
  2. med racingstyre
  3. minst 630 mm hjuldiameter, hjulbredd max 23 mm.
 • Mountain bikes räknas som sportredskap och inte fordon om de framförs i terräng (inte på väg).
 • Cyklar med elmotor får ha max  400 W effekt för att räknas som cyklar.
 • Hjälmtvång gäller för barn under 13 års ålder.

Har du några tips på bra cykelbutiker i ditt område?  Skriv gärna och tipsa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: