Ta med cykeln på tåget eller flyget – vad gäller?

Jämfört med Sverige skulle jag nog vilja påstå att det är bättre anpassat i Berlin och Tyskland för att åka kollektivt med cykeln.  Här följer några tips om hur man transporterar en cykel till Berlin, eller i och omkring Berlin.

Priserna är de som står angivna online för juli 2013, men jag tar naturligtvis inget ansvar för korrektheten i uppgifterna – kontakta flyg/tågbolaget om du vill veta vad som gäller för just dig.

Ta med cykeln till Berlin

På flyget

Generellt gäller på flyget att cyklar antingen ska packas i en hård låda eller monteras isär för transport. (Lufthansa transporterar dock även cyklar i normalt monterat skick, se nedan.) Cyklar med elmotor accepteras inte p.g.a. regler för att transportera batterier. Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller, oftast måste cykeltransport förbokas som sportutrustning/specialbagage tillsammans med biljetten.  Förpackningsmaterial tillhandahålls i allmänhet inte av flygbolaget.  Om du inte har cykeln i en låda:

  • Ta bort styret eller vrid om styret så att det tar minsta möjliga plats
  • Ta bort eller vik in pedalerna
  • Ta bort stötkänsliga och utskjutande delar, för att inte skada cykeln eller annat bagage, och skyddsförpacka in sådant som inte kan tas bort.
  • Tappa ut luften ur däcken

Norwegian tillåter cyklar incheckade som förbokat specialbagage, om de väger max 25 kilo (inklusive eventuell förpackning).

SAS: Fast pris 350 kr för incheckad cykel, bokas  i förväg.

Air Berlin: Cyklar upp till 32 kilo tillåts, ska skyddsförpackas enligt ovan.  Pris 70 euro upp till 20 kilo och 120 euro mellan 20 och 32 kilo.  Bör också bokas i förväg.

Germanwings: En cykel kostar 50 EUR / 500 SEK, bör bokas i förväg online.

Ryanair: Förbokade cyklar 50 EUR / 525 SEK, ej förbokat 60 EUR / 630 SEK.

Lufthansa: Tillåter att man transporterar cykeln i befintligt skick utan att först förpacka den (men det kan vara klokt att ta bort stötkänsliga delar ändå).  Avgift 50 EUR inom Europa.  Så Lufthansa är väl bekvämast att flyga till Berlin om man vill ta med sig en cykel utan att behöva förpacka den.

På fjärrtåget

SJ och Veolia tillåter inte cykeltransport på svenska fjärrtåg.  Du får endast transportera cyklar inom Sverige om de är ihopfällbara, och i så fall räknas de som bagage.  Veolias nattåg från Malmö tillåter inte cykeltransport.  Däremot kan man ta cykel på Öresundståget i mån av plats, det kostar som en barnbiljett.

Från Danmark och vissa andra europeiska länder är det möjligt att förboka cykelplats på vissa fjärrtåg och nattåg till Tyskland i mån av plats, vilket kostar omkring 10 euro.   En möjlighet är till exempel att ta Öresundståget till Danmark eller färja till Tyskland och förboka cykelbiljett vidare därifrån.

Inom Tyskland kan man boka cykelbiljett på fjärrtåget via Deutsche Bahn.  Förbokning minst en dag i förväg krävs i allmänhet och kostar 9 EUR utan BahnCard eller 6 EUR med BahnCard.

Cykel i lokal- och regionaltrafiken i Berlin/Brandenburg

Inom Berlin gäller BVG:s regler och taxa.  Om du passerar gränsen till Berlins kollektivtrafikzon C (som till exempel Schönefeld. Potsdamoch BER-flygplatsen ligger i) så gäller en tilläggstaxa.  VBB-cykelbiljetter gäller för hela Berlin och Brandenburg samt även i enstaka regionaltåg till Polen.

Du får inte ta med cykeln på bussen i Berlin.  Däremot går det bra att ta med cykeln på regionaltåg, tunnelbanan,  pendeltåget, färjor och spårvagnar i mån av plats, men endast i de anvisade cykelavdelningarna (utmärkta med en stor cykelsymbol).  Du kan bli nekad ombordstigning om cykeln inte får plats i cykelavdelningen så var beredd på att det kan bli trångt i rusningstid eller på populära utflyktståg.

En enkel cykelbiljett inom Berlin med BVG i zon AB kostar 1,60 EUR.  Du köper cykelbiljetten tillsammans med din vanliga biljett i en automat.  Inom zon ABC kostar det 2,20.

En kurzstrecke-biljett gäller sträckor som är högst 3 tunnelbane/pendeltågsstationer eller 6 spårvagnsstationer långa, utan byten, och kostar 1,10.

Enkelcykelbiljetter för hela Berlin och Brandenburg kostar 3,10.

Ett dagskort för cykel i hela Berlin kostar 4,60 euro.  Ett dagskort för cykel i hela Berlin och Brandenburg kostar 6 euro.

Vill du ha ett månadskort för cykeln kostar det 9,80 för Berlin, 12,10 för Berlin ABC och 20 för hela Berlin och Brandenburg.

Sammantaget lönar det sig alltså ganska fort att köpa månadskort för cykeln om du ofta tar med dig den!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: